Besplatni web hosting

Created with Sketch.

Besplatni web hosting

BESPLATNI HOSTING

Besplatni web hosting

Što je hosting?

Mnogi ljudi ne znaju što je uopće hosting i čemu služi. Pa da to objasnim jednostavnim riječnikom, web hosting je usluga smještaja web stranice na web server. Pružatelj hostinga iznajmljuje klijentu “dio” svojeg servera, odnosno mjesto na njemu. Web stranica ne može biti dostupna korisnicima ako nije online, odnosno ako nije smještena na nekom serveru. Tema ovog blog posta je besplatni web hosting pa ću onda o tome nešto napisati.

Ako nekoga zanima detaljnije o web hostingu neka pročita članak na LINKU.

 

Razlika između besplatnog i plaćenog hostinga?

Prvo da napomenem da su svi vaši komentari dobrodošli i ako ima nekoga tko ima kakav prijedlog ili slično, neka slobodno komentira, komentar bude odobren. 😉

Ova stranica je u početku bila smještena na BESPLATNOM web hostingu od hostinger.hr.

Uzeo sam besplatnu domenu, besplatan hosting, stranica je online i sve je super. E pa baš i ne bi rekao, odnosno kako kome, ali vjerujem da većini korisnika nije super. Ključne dvije razlike između besplatnog i plaćenog hostinga je BRZINA UČITAVANJA STRANICE, SVEGA NA NJOJ i PODRŠKA ZA KLIJENTA. Podrška na prvu nije bitna mnogim korisnicima, iako se može kasnije pokazati kao vrlo bitna, pogotovo za velike tvrtke. Malom korisniku koji vodi blog ili neku statičnu stranicu na kojoj ima portfolio nije bitna podrška, ali ako ste ozbiljna tvrtka, obavezno uzmite plaćeni hosting.

Dakle naveo sam vam dvije ključne razlike između besplatnog i plaćenog hostinga. Da li ima još što važno za znati? Naravno da ima.

Kod besplatnog hostinga imate ograničen promet na stranici, ograničen broj mailova, domena, poddomena, itd.

Ja sam osobno uzeo Premium paket kod hostingera jer mi se svidio paket te sam uzeo na 3 mjeseca, odnosno plaćanje svaka 3 mjeseca 95 kn, što meni ne predstavlja neki trošak, a siguran sam da ću imati backup podataka, da će se stranica brzo učitavati i da imam korisničku podršku cijelo vrijeme. Trenutno taj premium paket imam skoro tjedan dana i za sad sam zadovoljan. U skorijoj budućnosti ću napisati opet svoje mišljenje o hostingu, da li sam imao kakvih problema i slično.

Da ne mislite da radim reklamu za hostinger, preporučam vam svakako da provjerite i ostale tvrtke koje nude usluge web hostinga. Jako ih je puno danas i ima naravno boljih i gorih od hostingera. Nadam se da vam je sad jasnija malo razlika između besplatnog i plaćenog web hostinga.

Ako i dalje želite besplatan hosting, evo vam neki linkovi stranica gdje ga možete naći 😉

https://www.hostinger.hr/

https://www.hosting90-systems.hr/

https://www.besplatni-hosting.com/

Ja bih vam preporučio hostinger za besplatan hosting jer sam ga koristio na ovoj stranici prije plaćenog hostinga i dosta dobro je radio, u večernjim satima je ponekad znalo biti sporije učitavanje kada je mreža nakrcata sa korisnicima i serveri se koriste više. Ipak, preporučujem vam da i sami istražite koji hosting paket uzeti.

NADOPUNA 10.11.2018.

Možete pogledati i Google Cloud koji vam daje godinu dana besplatnog korištenja, a YouTube kanal /blog One Page Zen će vam objasniti sve od migrate site do stavljanja SSH certifikata. Uz tutoriale svatko tko je barem malo informatički pismen može to odraditi. Nakon tih godinu dana besplatnog korištenja, mjesečna naknada za blog ovakvog tipa vam može biti $0.50 – $2 mjesečno, što je jako jeftino, a uz to ste i kod prijatelja Google-a na cloudu. 🙂

Share

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *