Ne mogu kreirati eksperimente u Smart Display kampanjama

Created with Sketch.

Ne mogu kreirati eksperimente u Smart Display kampanjama

Ne mogu kreirati eksperimente u Smart Display kampanjama

Prije par dana mi se pojavio isti problem u više Google Ads računa i od tada “mozgam” u čemu je problem i kako ga riješiti. Nakon tog procesa, došao sam do izvora problema, ali nažalost, nemam mogućnost riješiti ga već je taj dio na Googleu.

Problem


Neki Google Ads eksperimenti su završili, neki traju, a neke treba pokrenuti. Nakon kreiranja plana, došlo je vrijeme za pokretanje novih eksperimenata, cijeli proces je kao do sada prošao ok i nakon klika na gumb “save” i poruke “creating” javlja se status “Unable to create”. Detalji errora kažu: “This operation is not supported by this campaign.” Prva pomisao je da sam nešto zeznuo pa radim double checking i ne nalazim grešku. Kreiranje novog drafta i pokretanje eksperimenta je ponovno neuspješno.

Ok, nisam siguran zašto se to događa i idem probati nastaviti kreirati eksperimente prema planu (u drugim kampanjama). Nakon kreiranja i dalje mi se javlja ista greška. Testirao sam i radio razne promjene u draftu, ali uvijek dobivam poruku “Unable to create” koja se ponavlja dva puta. Važno je napomenuti da se radilo o Smart Display kampanjama od kojih su neke već i imale pokrenute eksperimente.

Slika 1. Detalji Errora

U redu, ako već ne mogu kreirati eksperimente sa Smart Display kampanjama u ovom trenutku, idem isprobati kako se obične Display kampanje ponašaju. Draft je kreiran, eksperiment pokrenut i sve je uspješno prošlo. 

Ostaje mi još jedna opcija, a to je kreiranje nove Smart Display kampanje za potrebe testa. Kampanja je kreirana, eksperiment zakazan odmah i uspješno je pokrenut. Ova testiranja su provedena na više Google Ads računa i na svakom računu se javlja isti problem.

Slika 2. Test Campaign

Sad sam siguran da je problem u postavkama svih dosadašnjih Smart Display kampanja, jer s novima nema problema, a obične Display kampanje također nemaju problem s kreiranjem eksperimenata.

Pronalazak problema


Preostalo mi je “kopanje” po postavkama i tu mi padaju na pamet “Content exclusions” kategorije te ih idem testirati. Odznačio sam sve uključene kategorije s liste te nisam i dalje uspio napraviti eksperiment, ali cijelo vrijeme me mučila kategorija “Games” pod “Content type” kategorijom. Nedavno je Google onemogućio dodavnje te kategorije te je umjesto toga uveo da se pod “Topics” može excludati “Games” umjesto ove opcije i tu stvari sjedaju na mjesto.

Slika 3. “Games” – Content type exclusion category

Odznačio sam sve kategorije, vratio se u postavke kampanje i tamo sam uočio zanimljivu stvar, a to je da mi “Games” i dalje stoji kao označena kategorija u postavkama “Content exclusions” kategorija iako ništa više fizički ne možemo s njom raditi jer ju je Google onemogućio. 

Slika 4. Uključena “Games” kategorija

I upravo tu je problem. Tu bi trebalo pisati “Show ads on all content“. U svim Smart Display kampanjama imam uključenu kategoriju “Games” kao exclusion kategoriju, a problem nastaje u tome kad kod Smart Display kampanja ne možemo excludati “Topics” kao kod običnih Display kampanja gdje su se one automatizmom excludale u “Topics” ako je ova opcija bila označena u postavkama kampanje.

Slika 5. “Show ads on all content”

U ovom slučaju su mi/nam ruke vezane i mogu se nadati jedino da će Google riješiti taj problem što prije da možemo nastaviti s testiranjima, jer te kampanje dugo uče, postižu rezultate i nema smisla raditi nove kampanje samo da bismo mogli kreirati eksperimente, koji su nam potrebno. Google support je obaviješten o ovom problemu.

P.S. Ako netko ima Smart Display kampanje koje su kreirane od prije desetak dana (i prije toga) te je imao označenu Games kategoriju za excludanje, bilo bi dobro da proba napraviti eksperiment i pokrenuti ga te javiti je li uspješno ili ne. Bilo bi čudno da je ovaj problem prisutan samo u našem agencijskom MCC-u, ali nikad se ne zna. 🙂

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *