Facebook Instant Articles

Created with Sketch.

Facebook Instant Articles

Još jedna novost iz Facebooka koju smo dugo očekivali, a odnosi se na takozvane Instatnt Articles ( u daljnjem tekstu IA), forma za članke pomoću koje ih možemo brže otvarati te su jednostavniji za pregledavanje.

Bitno je naglasiti da se ti članci mogu otvoriti samo preko FB mobilne aplikacije. Ja sam osobno imao već priliku isprobati, odnosno pregledati par IA. Meni se čini dosta zanimljivo, stvarno su pregledni i brzo se jako otvaraju, ali krenimo dalje nekim redosljedom.

Što je Instant Article?

IA je dokument napravljen u HTML5. On je sam po sebi optimiziran za što bolje performanse, dakle brzo se otvara i služi za pričanje nekih “priča” koje su ujedno i lijepo uređene. IA članak nije teško za napraviti, a u daljnjem tekstu ćete dobiti tutoriale sa Facebookove strane. Bitno je napomenuti i da ih mogu korisitit samo one osobe koje su admini na nekoj stranici.

Prednosti Instant Articles-a?

 

  • Bolje iskustvo za čitatelje
  • Novi kreativni alati
  • Napravljen je za publishere

 

Bolje iskustvo za čitatelje se odnosi na tu brzinu otvaranja članaka koja je čak 10 puta brža od one na mobilnim preglednicima, te pruža vrlo zadvoljavaljuće iskustvo čitanja i jednostavnosti, a to je ono što čitatelji žele.

Novi kreativni alati – IA su donijeli mnogo novih kreativnih alata pomoću kojih se može napraviti savršeno dizajniran članak. Svaki publisher može kreirati članak na svoj način i time ga približiti svojim čitateljima. Mogu se dodavati HD slike, auto-play videi ili audio opisi.

Napravljen za publishere – sam izdavač odlučuje što će se nalaziti u članku, a to je ono što on želi da čitatelj vidi. Također, pomoću novih kreativnih alata ga može približiti svojim čitateljima kao što sam već napomenuo. Tijek rada se također može automatizirati pomoću RSS feeda ili API-a da se objavi članak automatski pomoću CMS-a.

Quickstart Guide – ovdje možete proći Facebookov tutorial za izradu IA

facebook instant articles blog

Slika 1: Primjer IA


Svaki komentar je dobrodošao i bilo bi mi drago da mi uputite koju pohvalu ili primjedbu jer sam ja ipak student koji je u procesu učenja raznih stvari i ne znam puno o njima, nego pišem o tome kako učim. Hvala i lijep pozdrav! 😉

Share

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *