Kako dodati Google Analytics na WP stranicu i pratiti promet stranice

Created with Sketch.

Kako dodati Google Analytics na WP stranicu i pratiti promet stranice

Google Analytics

Izvor: escapestudio.hr

Imate WordPress web stranicu, ali ne znate kolko je prometa na njoj generirano i na koji način. Stvar je vrlo jednostavna, ubacite na svoju stranicu Google Analytics (Analytics se može postaviti na bilo koji web, ali ovdje je riječ o WP stranici).

Što je Google Analytics?

Google Analytics je Googleov alat za analizu web stranica. Pomoću tog alata možete pratiti tko vam je došao na stranicu, u koje vrijeme, koje stranice je gledao, da li je kupio proizvod, preko kojeg preglednika je došao na stranicu, kojim putem i još mnogo različitih stvari.

Usluga Google Analytics ne omogućuje samo praćenje prodaja i konverzija. Tu možete saznati i kako posjetitelji koriste web-lokaciju, kako su došli do web-lokacije i kako ih potaknuti da je nastave posjećivati.

Da bi mogli korisitit Google Analytics morate imate Google račun. Ulogirate se na Google Analytics pomoću njega i treba vam kod koji dobijete na računu.

Analytics kod ćete pronaći tako da uđete u svoj Analytics račun, kliknete na vrhu na sivoj traci na Admin (Administrator). U srednjem stupcu (stupac Property) kliknite na Tracking Info i zatim na Tracking Code. Ovdje ćete pronaći Analytics kod koji je potrebno kopirati na vašu web stranicu.

Kako možete postaviti Analytics kod na stranicu:

  • Pomoću plugina Header and Footer
  • Direktnim mijenjanjem koda

Pomoću plugina Header and Footer

Postoji puno plugin-ova koji omogućuju postavljanje Analyticsa na WordPress stranicu. No, najbolje bi bilo koristiti plugin Insert Header and Footer Kako bi instalirali plugin, potrebno je u WordPressu kliknuti s lijeve strane na Plugins i na Add New. Zatim u tražilicu upišite ”Insert Headers and Footers” instalirajte plugin i aktivirajte ga.

Nakon što ga aktivirate, kliknite s lijeve strane na Settings i zatim na Insert Headers and Footers. U polje Scripts in Header potrebno je kopirati Analytics kod. Nakon što ga kopirate, kliknite na plavo dugme Save.

wordpress-plugin-ubacivanje-analytics-koda

Izvor: escapestudio.hr

 

Direktnim mijenjanjem koda

WordPress sadrži Editor koji nam omogućuje modificiranje koda stranice, tako da Analytics kod možemo implementirati i bez korištenja plugina.

Potrebno je u WordPressu kliknuti s lijeve strane na Appearence i zatim na Editor. S desne strane pronađite dokument Theme Header (header.php) i kliknite na njega. Pronađite u njemu tag </head>. Odmah prije zatvarajućeg </head> taga potrebno je zalijepiti Analytics kod.Kada završite, kliknite na Update file dugme.

kopiranje-analytics-taga-u-header

 

Izvor: escapestudio.hr

 

Nadam se da vam je ovaj članak pomogao. Ja koristim Analytics od prvog dana kada sam napravio blog i svašta se može saznati. To je alat koji danas svatko tko ima web stranicu mora koristiti da može razumjeti što mu ta stranica donosi i što ljudi rade na njoj. Iz toga se mogu izvesti razni zaključci koji služe od kreiranja strategije digitalnog marketinga pa sve do samog ciljanja kod oglašavanja.

 

analytics_v

Izvor: Google


 

Svaki komentar je dobrodošao i bilo bi mi drago da mi uputite koju pohvalu ili primjedbu jer sam ja ipak student koji je u procesu učenja raznih stvari i ne znam puno o njima, nego pišem o tome kako učim. Hvala i lijep pozdrav! 😉

KONTAKT

 

 

Share

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *